Friday, February 20, 2009

پروتئین و اسیدهای آمینه



پروتین ها فراوانترین مولکولهای آلی در سلولهای جانوری بوده و در حدود 50% ویا بیشتر از
وزن خشک آنها را تشکیل می دهند.پروتئین ها در اثر هیدرولیز به واحدهای ساختمانی خود
یعنی اسیدهای آمینه تبدیل می شوند وهمین واحدهای ساختمانی تعین کننده ارزش غذایی پروتئین ها
می باشند.واحدهای ساختمانی پروتئین هر یک دارای قدرت خاصی بوده و بر حسب نیاز بدن مورد
مصرف قرار می گیرند.پروتئین برای ساخت و بازسازی عضلات- گلوبولهای قرمز- مو و دیگر
بافتهای بدن وبرای ساخت هورمون یک ماده اساسی و ضروری است.حدود 15% انرژی مورد
نیاز روزانه باید از غذاهای پرپروتئین مانند مرغ-ماهی-گوشت گاو و گوسفند و یا تخم مرغ تآمین
شود.بسیاری از ورزشکاران مقدار زیادی گوشت قرمز – مرغ -ماهی و یا دیگر پروتئین ها را
مصرف می کنند با این تصور که پروتئین به تنهایی عضله سازی می کنند با این وجود پروتئین
اضافی بر حجم نمی افزاید بلکه تمرینات درست وفشرده است که حجم عضلات را زیاد می کند.
نسبت نیاز روزانه بدن افراد از درصد پروتئین با یکدیگر متفاوت است.معمولآ مصرف پروتئین
بر اساس هر کیلوگرم وزن افراد معمولی 1 تا 2/1 گرم و در ورزشکاران 5/1 تا 2/2 گرم به
ازای هر کیلوگرم از وزن بدن می باشد که در دوران حجم این مقدار نیز حتی به 5/3 گرم هم
می رسد.پروتئین ها از ترکیبات آلی بنام اسیدهای آمینه تشکیل شده اند که این اسیدهای آمینه را
به دو گروه تقسیم می کنند:
1 ) اسیدهای آمینه ضروری
2 ) اسیدهای آمینه غیر ضروری
اسیدهای آمینه ضروری
اصطلاح اسیدهای آمینه ضروری بدین دلیل گفته می شود که بدن انسان قادر به ساختن آنها نیست
و حتمآ باید از طریق مواد غذایی به بدن برسند.این اسیدهای آمینه عبارتند از :آرژنین – والین –
لوسین – ایزولوسین – تریپتوفان – لیزین – تره اونین – متیونین و هسیتیدین
اسیدهای آمینه غیرضروری
این اسیدهای آمینه عبارتند از:گلیسین – آلانین – سرین – سیستین – آسپارتیک اسید – پرولئین
اگرچه تمام اسیدهای آمینه برای بدن و رشد عضلات لازم هستند ولی بعضی از انان در مقایسه
با بقیه از اهمیت خاصی برخوردارند.
برای مثال اسیدهای آمینه ارژنین و گلیسین در تحریک ترشح هورمون رشد در بدن تاثیر زیادی
دارند.از طرف دیگر گلیسین در کنترل افسردگی دارای اهمیت ویژه ای می باشد.اسید گلوتامیک
فراوانترین اسید آمینه موجود در عضلات است که نقش مهمی در تولید انرژی دارد و برای این
کار خود به ویتامین های ب شش و ب سه بیازمند است و به طور خلاصه:
آرژنین: آزاد کردن هورمون رشد از مغز – تحریک رشد عضله
گلیسین: آزاد کردن هورمون رشد از مغز – کمک به ساخت کراتین – کنترل افسردگی- جلوگیری
از تشکیل اسید لاکتیک ودیر خسته شدن ورزشکار
هیستیدین: جلوگیری از دردهای مفصلی – تحریک رشد نوزادان
اسید گلوتامیک:تقوت حافظه و تمرکز حواس – عضله سازی –تولید انرژی در عضله
سرین:بالا بردن قند خون – تولید انرژی در عضله –
آلانین : کمک به تنظیم قند خون – جلوگیری از تحلیل عضلات
سیستین : کاهش درد ناشی از التهاب – آنتی اکسیدان بافتهای بدن – کاهش التهاب ناشی از آسیب
لیزین : جلوگیری از تحلیل عضلات – بالا بردن توان فرد در ورزشهای استقامتی – کمک به ساخت کارنی تین
لوسین و ایزو لوسین : ضروری برای رشد ونمو عضلات بدن – دارای خاصیت آنابولیکی
تمرینات بدنی و فعالیتهای شدید باعث تحلیل پروتئینهای بافت عضلانی می شود و این کمبود پروتئین
در واقع زمینه را برای مصرف پروتئین درخواستی ایجاد می کند و مصرف پروتئین مورد نیاز بعد
از تمرین باعث افزایش حجم عضلات می گردد. پروتئین به عنوان منبع سازنده مواد برای ماهیچه های
بزرگ و قسمتهای ترکیب دهنده ماهیچه هاست و این گروه غذایی عاملی برای ترمیم بافتهای آسیب دیده
حاصل از تمرین و عامل تحریک کننده فاکتورهای رشد بدن و کاهش دهنده چربی های اضافه بدن
می باشد و این همان علتی است که باعث می شود و شده تا ورزشکاران از این گروه غذایی استفادهبیشتری ببرند.

No comments:

Post a Comment